استانداری آذربایجان غربی بدون توجه به ضوابط میراث فرهنگی و شهری نسبت به ایجاد سازه بتنی و نصب تلویزیون غولآسای تبلیغاتی در 50 متری ساختمان تاریخی شهرداری ارومیه و در حریم میدان انقلاب اقدام کرده است.
در شماره 95 دوهفته نامه آوای آزادی به صورت مفصل در گزارشی با عنوان» ماجرای تلویزیونی بزرگ!» به این کارشکنی پرداختیم. مرتضی صفری، مدیرکل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان غربی در نشست خبری در واکنش به این موضوع و در پاسخ به پیگیری های خبرنگار ما در خصوص اقدام موثر میراث با این اقدام غیرکارشناسی و خلاف مقررات گفت: مطمئن باشید همانطور که خودم را ملزم و موظف می دانم از ذره ذره آثار تاریخی و میراثی استان حفاظت کنم؛ به فکر مشکلات و مسائل انباشت شده هم هستم.
وی با بیان اینکه تفاهمی از قبل صورت گرفته و همه هم امضا کردهاند، افزود: البته تلویزیون شهری در محدوده بافت تاریخی نیست و در حریم میدان انقلاب قرار گرفته است که براساس رایزنی های صورت گرفته، مقرر شده این تلویزیون تبلیغاتی استانداری به 20 متر پایینتر و به جلوی حوزه هنری انقلاب اسلامی آذربایجان غربی جابجا شود که امیدوارم به توافقی که شده عمل کنند.
بنبست ساخت و ساز در بافت تاریخی شهر ارومیه
صفری در پاسخ به سوال خبرنگار ما در خصوص نارضایتی مردم از ضوابط سختگیرانه میراث فرهنگی در ساخت و سازهای داخل حریم تاریخی اذعان کرد: این موضوعی مهم و از دغدغهها و درد مردم شهر ارومیه است.
وی اذعان داشت: 307 هکتار بافت تاریخی ارومیه در شورای عالی معماری و شهرسازی کشور مصوب شده اما اینکه، آیا کار کارشناسی دقیق در این مورد صورت گرفته یا نه، جای بحث دارد.
به گفته صفری، در رابطه با حریم تاریخی ارومیه اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان غربی به عنوان ناظر، شهرداری به عنوان مجری و اداره کل راه و شهرسازی استان به عنوان سیاستگذار است.
وی تصریح کرد: میراث فرهنگی در حقیقت بر اساس خط و مشی های تعریف شده از سوی اداره کل راه و شهرسازی بر روند اجرا از سوی شهرداری نظارت دارد. اینکه آیا با وضعیت موجود کار درست پیش می رود؟ جواب خیر است. چراکه ضوابطی که برای یک بلوک چسبیده به جداره با ارزش تاریخی دلالت دارد برای بلوکی که کیلومترها از یک اثر تاریخی فاصله دارد هم، الزامی است که این روند منطقی نیست.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان غربی اعلام کرد: از طرف آقای استاندار به اداره کل راه و شهرسازی تکلیف شده است که طرح مطالعه ویژه بافت تاریخی را انجام دهند که از فرصت شش ماهه مقرر شده برای انجام این طرح مطالعاتی یکماه باقی مانده است. مشاور موظف شده پلاک به پلاک حریم را مورد مطالعه قرار دهد تا بر اساس آن ضوابط جدید تعریف شود.
صفری تاکید کرد: ما به طور جدی موضوع را پیگیر هستیم؛ اگر این موضوع حل شود، مردم از بلاتکلیفی در خواهند آمد چراکه اکثر شهروندان پیگیر این مساله هستند. از طرفی ادامه این روند باعث می شود که چیزی از بافت تاریخی باقی نماند چون ارزش ملک در بافت تاریخی پایین آمده و جذابیت سرمایه گذاری را از دست می دهد که این امر به ضرر شهر، میراث فرهنگی و مردم است.
موضوع اتمام طرح ویژه مطالعه بافت تاریخی را پیگیر هستیم؛ رسانه ها هم پیگیری کنند. این طرح می تواند مشکل ساخت و ساز در بافت تاریخی شهر را از بنبست به وجود آمده، خارج کند.